Projekt Zelená domácnostiam

Rodinné a bytové domy sa budú môcť uchádzať o podporu formou príspevku na inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov (OZE) vďaka národnému projektu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) s názvom „Zelená domácnostiam“. V tomto pilotnom projekte, ktorý je aj súčasťou sociálnych opatrení vlády, bude v prvej fáze k dispozícii 45 miliónov €.

Celková výška podpory na inštaláciu malých zariadení OZE zostáva naďalej na úrovni pôvodných 115 miliónov € z európskych a štátnych zdrojov. Národný projekt SIEA je financovaný z Operačného program Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia SR.

Podporované budú malé zariadenia na výrobu elektriny zo slnka a vetra s výkonom do 10 kW a zariadenia na výrobu tepla, ktoré pokrývajú spotrebu energie v rodinnom alebo bytovom dome, a to tepelné čerpadlá, kotle na biomasu a solárne kolektory. Príspevky vo forme poukážok si budú môcť domácnosti uplatniť pri dodávke a inštalácii. Domácnosť tak nemusí zaplatiť celú sumu a čakať dlhé obdobie na vrátenie peňazí. Po kontrole dodržania podmienok SIEA poukážku preplatí priamo dodávateľskej a inštalačnej spoločnosti. Podporný mechanizmus umožní kúpiť moderné energeticky efektívne zariadenia aj domácnostiam, ktoré by inak na túto investíciu nemali dostatok prostriedkov.

Výška podpory bude závisieť od výkonu inštalovaného zariadenia. Predpokladá sa, že vďaka pilotnému projektu Zelená domácnostiam bude podporených viac ako 14 000 inštalácií. V období rokov 2009 až 2011 bolo aj vďaka štátnej podpore na solárne kolektory a kotly na biomasu v hodnote 6,6 milióna € nainštalovaných viac ako 6 800 zariadení v rodinných a bytových domoch. Na rozdiel od predchádzajúceho podporného mechanizmu nebudú v novom projekte domácnosti predkladať faktúry iba za samotné zariadenie, ale zohľadňovať sa budú náklady za celý inštalovaný systém. Oprávnenou súčasťou malého zariadenia sú napríklad aj inteligentné systémy riadenia výroby a spotreby energie a zariadenia na akumuláciu vyrobenej elektriny alebo tepla.

Zámer pilotného projektu je už schválený. SIEA momentálne pripravuje detaily projektu a elektronický systém, ktorý umožní domácnostiam bez zbytočnej administratívy získať poukážky prostredníctvom internetovej stránky www.zelenadomacnostiam.sk.

Na našej stránke Vás budeme informovať o spustení dotácií a postupe pri ich uplatnení.

 zdroj : http://www.zelenadomacnostiam.sk/